[O2] iiiUWAGA!!! PILNE! iiiPOMÓŻCIE!!!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • KyLo
    Classic
    • 2008
    • 37

RT, a co tam będzie banglac całkiem niezłego?
  • fernando
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 1890

Przed chwilą wlałem Verve 98 do TDI.

Postaram się nie rozwodzić...
    Tankowałem dwie fury razem z ojcem i jak przełożył pistolet do mojego baku, obczaiłem, że to 98, a nie ON. Miałem jeszcze trochę ponad 1/4 baku (ok. 14-15 litrów) ON. Zanim się zorientowałem, ze leje mi 98, weszło ok. 5-6 litrów, potem uzupełniłem ON (30,6 litra).
    Od tamtej pory przejechałem jakieś 3 km. Czy mogę jeździć dalej i liczyć, że to się wymiesza jakoś, czy to spuszczać? A moze dodac jakiś uszlachetniacz do ON? Jasnym jednocześnie jest, że nie będę butował auta, ale czy na coś jeszcze zwrócić szczególną uwagę? Oczywiście od rana potrzebuję auta... :evil:

A teraz pytanie nr 2: on zalał drugą Octe do pełna (miał tylko ok. 10l ON w baku). "Na szczęście" wziął się za tankowanie mojego wozu i dzięki temu nie odpalił... Sholowałem go do domu. A teraz dam radę to spuścić sam? Czy dzwonić po assistance i bulić muszę?

Dzięki za wszystkie rady

Komentarz

• koja86
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 3178

W pierwszym wypadku powinno bez echa się obyć
      Co do drugiego wątku ja spuszczałbym sam
      Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• deespe
        L&K
        S_OCP Member
        • 2007
        • 1468

fernando, był już taki temacik że jakiś idiota z obsługi zalał komuś 98 do tdi więc poszukaj bo tam było jak robić.
        Ja, jak by to u mnie wystąpiło to myślę że spuścił bym bak do zera i przepłukał przewody...
        :zlo: :zlo: South Side Madafaka Knight Rider's :zlo: :zlo:............................... prądownia ...

Komentarz

• Robin_Hood2
          Drive
          S_OCP Member
          • 2007
          • 40

Witam,
          Temat był już jakiś czas na forum.
          Proponuję przeczytać:

Pozdrawiam,
          Robert
          Pozdrawiam, Robert

Komentarz

• brudnyhary
            Rider
            S_OCP Member
            • 2007
            • 616

możesz łatwo spuścić przy pomocy wężyka. ja kiedys tak robiłem jak zalałem ropy z dodatkiem wody((((( z tego co pamiętam to pod tylnym siedzeniem jest pompa paliwa którą sie bardzo prosto wyjmuje(trzeba odkręcic taki czarny dekielek i bodajrze jakies srubki które trzymaja pompę ) wyjmujesz ja i masz dostęp do całego baku poniewaz robiłem to z 5 lat temu to dokładnie nie pamietam ale nie jest to trudne i nie zajmie ci duzo czasu. pozdrawiam
            Octavia Combi Tour Ice+ 1.9TDi AXR 115,2 kucy/265,8 niutonów

Komentarz

co do pierwszego noga w pedał i naprzód
              a drugie, cóż jak lubisz sie bawić masz gdzie to baw sie, a jak nie wzywaj assistans albo po prosru auto zawieś do mechanika albo weż mechanika do siebie i po sprawie.

Komentarz

• -Piotr-
                L&K
                S_OCP Member
                • 2006
                • 1018
                • Octavia III (5E3)
                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Jak weszło faktycznie ok. 6L Pb i zostało dotankowane do pełna ON, to nic nie robić tylko to wyjeździć. Można do zbiornika dolać troche więcej dodatku do ON dla osnowy dla wtrysków..
                O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
                KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
                O III czarna liftback - reaktywacja

Komentarz

• fernando
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 1890

Dziękóweczka za rady! Uspokoiliście mnie trochę
                  To jakie dodatki do ON proponujecie?

Komentarz

• -Piotr-
                    L&K
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 1018
                    • Octavia III (5E3)
                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez fernando
                    To jakie dodatki do ON proponujecie?
                    Może być Castrol
                    O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
                    KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
                    O III czarna liftback - reaktywacja

Komentarz

• lisiaczek
                      Ambiente
                      • 2006
                      • 210

a ja na twoi miejscu po przejchaniu jakis 100km dola bym znow on do pelna i pozniej co 100bym dodawal on zeby rozrzedzic jak nabardziej

Komentarz

• salvado
                        Rider
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 314

fernando, dobrze pisze brudnyhary o koncepcie z pompą. Ja bym własnie tak zrobił, ale z jedną modyfikacją: rozpiąć instalację paliwową przed filtrem paliwa, wypiąć wtyczkę pompy paliwa, i zapodać jej niezależne zasilanie. Wtedy, jako zupełnie oddzielone (elektrycznie) od samochodu urządzenie, zacznie Ci podawać niechcianą mieszankę, którą wyłapiesz z rozpiętej instalacji i zużyjesz do rozpalenia grilka :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech
                        Dodatkowym atutem dostania się do zbiornika jest to, że możesz do końca wszystko wybrać.

Dotyczy oczywiście pkt 2, bo o pkt 1 nie masz co się martwić.
                        Staram się pisać poprawnie po polsku.

Komentarz

• Babka_Kiepska
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 315

Moja skódka też miała podobny przypadek i to całe 46 litów, bo bak był już prawie pusty. Kolega zatankował PB-95, a olśnienia doznał dopiero przy kasie. Następnie odpalił ją i przejechał ok. 1km do warsztatu, w celu spuszczenia. Tu już nie mogli jej odpalić, aby wjechać na kanał. Skończyło się na czyszczeniu (przedmuchaniu) układu paliwowego, wymianą filtra i zalaniu ON. O wszystkim zostałem poinformowany już po fakcie i przez tel.kom. :shock: ops: , więc zanim wrócił już mi trochę przeszło. Doszedłem do wniosku, że nie "zabiję" - niech się dalej męczy na ziemi. Przez długi czas miałem jedynie dyskomfort psychiczny związany z tym wydarzeniem, ale silnik i pompa nie ucierpiały ... niedługo po tym robiłem przegląd i diagnostykę. Wyszło OK. :wink:
                          O-I '02/03-1,9 TDI ICE - UNIDEN PRO 520 XL + WILSON Little Wil

SKODA OCTAVIA Sales Sheet 1950'S k

Komentarz

salvado, nigdy wszystkie nie wybierzesz, zawsze w grodziach z 5l zostanie

Komentarz

• jaro4444
                              Rider
                              • 2006
                              • 508

Do tej Skody co masz 5-6 l PB 98 dolej do baku nie dodatku do diesla a ok 50 ml oleju do dwusuwów (np mixol, Castrol 2DW, ...) Nic się nie stanie wówczas na 100%.

W drugiej wyciągnij pompę i spuść wężem. Pompa paliwa jest smarowana i chłodzona paliwem, jak masz "suchą" benzynę to może ją szlag trafić.
                              Był czarny Leon jest Superb 2.0 CFGB+

Komentarz

• koja86
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 3178

lisiaczek, w drugim przypadku na jego miejscu gdybyś był pewnie nie tankowałbyś już po 100km bo nawet tyle byś nie przejechał ze strachu wszysto spuściłbyś na ziemię
                                Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

Pracuję...